joi, 4 decembrie 2008

Baiatul cu chibrituri

[In seara rece de decembrie, usa grea a blocului se deschise, iar din bloc aparu un tanar inalt, grabit, incheiandu-se la geaca groasa.]

- Pfoaa! Mi-am uitat bricheta sa-mi bag...
- Salut Dane! il intrerupse vecinul de alaturi care tocmai intra in bloc.
- Buna ziua, nea Mitica!
Isi trase apoi gluga imblanita pe cap si pleca prin seara rece, strecurandu-se parca printre fulgii de zapada. In drumul spre bar, dadu o fuga pana la magazinul din colt.
- Brichete aveti?
- Nu mai am am.
- Off!
- Uite...ia chibritul meu. Pastreaza-l!
Era un chibrit deosebit. Rosu cu auriu, in spiritul Craciunului.
- Multumesc!
Intra apoi in bar. Ajunsese prea devreme. Se plictisea in casa, iar acum trebuia sa astepte juma de ora pana sa ajunga prietenii lui. Lua loc pe o canapea si scoase chibritul. In el se aflau doar 4 bete lungi. Scoase unul si il aprinse. Mirosea frumos. Impinse tigara in flacara rosiatica si trase din ea. A tinut 5 secunde fumul in piept, timp in care a continuat sa priveasca batul inca nestins. In el aparu o imagine ciudata. Sufrageria lui, mirosind a scortisoara, in intuneric. Tigara se stinse intre timp. Scoase un alt bat, il aprinse, trase iar din tigara si vazu alta imagine. Era aceeasi camera, acelasi miros, dar de acasta data era luminata de beculetele intermitente ale instalatie bradului. Era liniste. Chibritul asta avea ceva...ceva magic. Arunca o privire din nou tigarii. Stinsa din nou. Alt bat, aceeasi flacara, aceeasi camera, acelasi miros, aceeasi lumina, muzica. Muzica lina a aceluiasi brad. Cu ultimul bat aprinse din nou tigara, trase ultimul fum din ea, timp de cateva secunde in flacara aparu cineva. In camera slab luminata il astepta o tanara fata. Draguta. Cunoscuta. Atat de cunoscuta. Fosta lui iubita. Se apropie de el in timp ce el dadu drumul fumului tinut deja destul in piept, imaginea se deregla pana cand, cu ochii aproape inchisi reusi sa desluseasca o silueta masculina:
- Salut Dane!
Dan inchise ochii.
- Dane m-auzi?
Dan cazuse pe spate. Simtindu-si trupul invaluit intr-o mare de caldura, auzi o a doua voce:
- Lasa-l dracului ma! Nu vezi ca iar e spart? Hai sa...mer...ge...

Niciun comentariu: